© 2023 By Sarah & Josh. Proudly created with Wix.com

Így készíts hajtogatós albumot, dekorgumi borítással

March 20, 2018

Ebben a posztban bemutatom hogyan készítettünk a márciusi klubon hajtogatós minialbumot, dekorgumi borítással.

 

Hozzávalók:

- alap eszközök: Olló, vonalzó, bígelő, ragasztó
-1 db a/4-es dekorgumi (szerintem legalabb kettőt hozzatok, ha hiba csúszik a számításba, legyen pót)
- 3-4 db 12"-es alapkarton, ami színben a dekorgumihoz passzol. (Az én albumomban öt kihajtogatható oldal van, amiket 6" magas és 11,5" széles alapkarton csíkokból bígeltem és hajtogattam)
- Mágnes, szalag vagy gomb az album zárásához
-Pauszpapír vagy átlátszó fólia es flitter
shakerboxhoz

 

Az album borítójához levágunk egy A/4-es dekorgumit 6 inch magasságban. (Tehát a magassága 6" lesz, a szélessége meg az a/4 méret magassága, azaz kb 30 cm). Megjelöljük az elülső borító méretét, kb 4"-nél.

 

Levágjuk az oldalakhoz való papír csíkokat: 12" széles és 5 és 3/4 " magas papír csíkokat vágunk, amiket megbígelünk 3 és 7/8"-nél, 7 és 7/8 "-nél és 8 és 1/8 "-nél.

Ezt megismételjük annyi papíron, ahány belső oldalt szeretnénk, nekem öt van.

 

 

Most bevarrjuk az oldalakat. Ahol megjelöltük a dekorgumit, attól pár miniméter távolságra varrjuk be az első oldalt, méghozzá azon a részén varrjuk meg, ahol vastagabb gerincet hagytunk neki. Felülről 2 és 5, illetve alulról is 2 és 5 cm-nél jelöljük meg, itt lyukasztjuk ki egy tűvel a lapokat, és egyszerű öltésekkel varrjuk rá a borítóra a papírt (azaz kívülről befelé dugjuk át a tűt a cérnával a legfelső lyukon, az alatta lévőn belülről kifele dugjuk vissza, majd kössük össze a cérnát erősen (kívül!). Ugyanezt ismételjük meg az alsó két lyukkal is.

 

 Így néz ez ki készen:

 

Majd jöhet ugyanez a következő oldalnál, arra ügyeljünk, hogy a két oldal között hagyjunk pár miniméter távolságot, így lesz helyünk majd a fotók beragasztására, a lapozásra, az oldalak díszítésére.

Ezt ismételjük meg az összes többi oldalnál.

 

 

 

 

 

Végül kívülről a borítóra ragasszunk egy papírt, amivel eltakarjuk a cérna csomókat. Ehhez vágjunk le egy az album borító magasságával megegyező magasságú papírt, szélességre pedig akkora legyen, ami elég a varrás eltakarására. A papírt bígeljük be szorosan egymás mellett (minden rovátkában), ettől egy hajlékony papírt kapunk, ami szépen követi a borító ívét. TIPP: Csak a két oldalt ragasszuk le, ne teljes terjedelemben, így nem lesz olyan ronda, és kemény, mint az én albumom esetében, hanem szépen teret hagy a lapozásnak.

 

TIPP2: A dekorgumi remekül vágható akár vékonyabb Sizzix-es vágókésekkel is, remek díszítőelemek születhetnek így, amik szép visszatérő elemek lehetnek az albumban! :)

 

Remélem minden egyértelmű volt, ha esetleg nem, kérd ezzetek nyugodtan, akár itt kommentben, akár privát üzenetben, akár a facebookos csoportunkban. :)

 

Végezetül egy kis válogatás a klubon készült gyönyörű alkotásokból:

 

 

 

 

 

 

 

Ha te is elkészíted az albumot, küldd el nekünk emailban a pillanatlekvar@gmail.com címre, vagy oszd meg az instagramon a #budapestscrapklub vagy a #scrapklubbudapest hashtagek felhasználásával, hogy mi is láthassuk mit alkottál! :)

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Itt is megtalász minket:
  • Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
Please reload

Archive